Ko traži naći će

Labyrinth_by_snugsomeoneZamislite sledeću situaciju: Imate muža nasilnika koji vas s vremena na vreme izmlati, nekad ozbiljno, pa su vam potrebni dani i nedelje da otoci splasnu a modrice prođu, nekad onako rekreativno (a vi ćete već znati zbog čega). Poveravate se prijateljici, najboljoj koju imate, i pitate je šta vam je činiti. I ona vam kaže da nemate drugu alternativu nego da ostanete s mužem u braku i da trpite batine.

Možda biste pokušale da situaciju razmotrite nešto racionalnije. Šta ako ga napustite, sklonite se kod rodbine ili prijatelja, nađete posao, zatražite pomoć od drugarice u inostranstvu, na kraju krajeva izvedete nešto skroz dramatično, poput Džulije Roberts u „Spavati s neprijateljem“.

Ali, vaša najbolja prijateljica ne odustaje. Vi jednostavno nemate alternativu i morate trpeti zlostavljanje muža do kraja. Kraja čega? Pa života. Vašeg ili njegovog.

Ako pobegnete, naći će vas. Ubiće boga u vama. Još gore naudiće nekom u porodici. Nikada nećete naći posao, ako pokušate legalnim putem, podmitiće sudiju itd, itd …. Ukratko, defetizam u svom punom sjaju.

Ovu hipotetičku situaciju možete zameniti bilo kojom drugom situacijom.   Slabo zarađujete, mrzite posao koji obavljate, debeli ste, gej ste a živite u Jagodini gde gejeva po službenoj statistici nema … šta god, pustite mašti na volju, poenta je ista. „Nemaš alternativu“ može da izjavi samo neko ko vam ili nije prijatelj, ili mu je pomoć još potrebnija nego vama.

Uvek, ali UVEK postoji alternativa. Stvar je jedino u tome što ste prinuđeni biti mudriji nego neko ko nije u vašoj situaciji.

„Nemanje alternative“ je mantra nemoćnih, glupih i prestravljenih. Nemanje alternative je rečenica od koje mi se doslovno povraća kao i od „Otvori svoje srce za Hrista“. „Nemanje alternative“ je mentalni modus koji nikada nikoga nigde nije odveo u čitavoj istoriji čovečanstva.

Postoji i ono drugo shvatanje „nemanja alternative“. Ovo prvo bilo bi u smislu „nemaš alternativu sem da se pomiriš sa sudbinom i pristaneš da te sudbina zlostavlja“. Drugo poimanje je nemati alternativu do izvući se iz govana. Grebati i kopati, snalaziti se, boriti se, biti pametan, kreativan i maštovit. A za to je potrebno ogromno samopouzdanje i vera u sebe i u to da je dručiji život moguć. To je ono kabalističko „nevolja kao prerušeni blagoslov“ bez koga ni sami ne biste nikada saznali za šta ste sve kadri i sposobni. Ali to nije nikako isto kao ovo prvo nemanje alternative. Jer ovo nemanje alternative ima mnoštvo alternativa a na vama je da pronađete onu koja vam odgovara i vrši posao.

Evropska unija / NATO nemaju alternativu uz uvoz belog luka u zemlju bogatu oranicama je ovo prvo nemanje alternative. Uzgajiti beli luk i ne uvoziti ga je ovo drugo.

Tačno je da će siledžija učiniti sve da vas ponovo pokori, zastraši i naudi ako mu se suprotstavite. Ali nije tačno da to nema alternativu i da ste osuđeni na prokletstvo. Jedino prokletstvo, na koje samo sami sebe možete osuditi, jeste ne učiniti izbor. Jer ko ne učini izbor, kako to jednom Koeljo negde reče, umire u očima boga.

To što niste našli alternativu ne znači da ona ne postoji.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Ko traži naći će

 1. Popiš’o si me ovim poredjenjem sa ženom koju muž povremeno isprebija ali… na zdravlje mi bilo. Post definitivno otrežnjava i navodi na razmišljanje.
  p.s.
  U većini slučajeva stan u kome je on zlostavlja nije njegova već zajednička svojina. Ona kao poreski obveznik izdržava čitavu plejadu likova – policajce, sudije, čike i tete po centrima za socijalni rad, zaštitnika gradjana i njegovu kamarilu… – čija je zakonska dužnost da je poštede sklanjanja kod rodbine i prijatelja (koje može a i ne mora da ima) koje ti sugerises kao alternativu trpljenju muza nasilnika. Pokusaj da sve te silne (i veoma osiljene) izdržavane likove natera da rade ono sto su po zakonu duzni da urade skupo bi je kostao, to znaju oni koji su takav pokusaj napravili (na primer ova mučenica: http://srbija-za-neupucene.blogspot.com ).

  To cut the long story short, mozda uvek postoji alternativa, ali se ne moze poreci ni postojanje lose-lose situacija.

 2. Odličan je tekst. Sem protežiranja kabale na račun hrišćanstva.
  Aleksandre, trebao bi da znaš, da dosta ljudi koji su hrišćani čitaju tvoje tekstove i cene tvoje mišljenje. Prvi ja.

  Što se tiče alternative i ona je stvar vere. Uostalom to i sam kažeš. Potrebno je verovati da postoji alternativa i da svet i budućnost nisu nešto fatalističko, predodređeno. Izaći iz crnih misli i nametnutog začaranog kruga jeste ogroman korak za svakog čoveka, ali nije neizvodljiv. Ovaj tvoj tekst upravo podstiče čoveka na taj prvi korak.
  Šerovao bih tekst nekim hrišćanskim očajnicima, ali si mi ti vezao ruke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s