Jedan čovek protiv celog sveta

Giordano_Bruno_Campo_dei_FioriĐordano Bruno, šesnaest godina pre Galileja, našao se pred Inkvizicijom zbog svojih učenja među kojima je bilo i to da je Sunce zvezda i da u univerzumu postoje i druge zvezde poput Sunca sa sopstvenim planetarnim sistemima u kojima možda ima i života. U „Katoličkoj enciklopediji“ piše da Bruno nije osuđen zbog svojih astronomskih već teoloških pogleda među kojima je i ono da Isus nije bio bog već neobično vešt mađioničar a da je Sveti duh zapravo Duša sveta u panteističkom smislu. Kao da to pravda njegovo slanje na lomaču.

Smrtnu presudu spaljivanjem na lomači, navodno je dočekao ovim rečima – „Sa većim strahom vi meni izričete presudu nego što je ja primam“. Dato mu je osam dana da se pokaje i odbaci sva svoja učenja. Spaljen je 17. februara 1600. godine na rimskom trgu Kampo de Fjori a njegova dela stavljena su na Index Librorum Prohibitorum.1

Kardinal Đovani Merkati, koji je u vatikanskim arhivama godine 1942. pronašao neke izgubljene zapise sa suđenja Đordanu Brunu, izjavio je da je crkva bila potpuno u pravu što ga je osudila. Pedesetosam godina kasnije, na četiristotu godišnjicu njegovog pogubljenja, kardinal Anđelo Sodano suđenje naziva „tužnom epizodom“ ali pravda Brunove sudije – „želeli su da služe slobodi i opštem dobru i učinili su sve što je bilo u njihovoj moći da spasu njegov život“.

Bruno je govorio da „prava religija neće uništiti radost života na zemlji“ a sabraću dominikanske monahe pozivao – „Izađite iz svojih ćelija i podruma, izađite na vazduh i svetlost dana. Bacite brojanice i krstove. Berite cveće, družite se s ljudima, imajte žene i decu, sejte seme radosti. Bacite trnje i koprive vaše vere i uživajte u večnom čudu života“:

O njegovoj smrti engleski sekularista Džordž Vilijam Fut će napisati – „Stajao je na lomači u usamljenoj i jezivoj veličini. U velikoj masi okupljenog sveta nije bilo nijednog prijateljskog lica. Jedan čovek protiv celog sveta“.

================================================================  1 Spisak knjiga koja je Katolička crkva zabranila.

5 thoughts on “Jedan čovek protiv celog sveta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s