Na Savi ćuprija

Srbija čeka novog Andrića. Da opiše ćupriju na Savi. I svu epopeju vezanu za i oko njenog podizanja. I živote stanovnika varošice Beograda što stoji na tromeđi svetova. Ako se istorija ponovi Srbija će, ili ono što od nje u tom trenutku ostane (ako išta) negde sredinom 25. veka dobiti još jednog Nobela za književnost. Eto lepih vesti.

Most doduše spaja Čukaricu i Novi Beograd na čisto fizičkom planu. Ali, na metafizičkom spaja Evropu i Aziju, Sever i Jug, Ovostrano i Onostrano … Predugo smo se divili jedanaest lučnih otvora Mehmed Pašinog arhitektonskog čuda. Zaslužili smo novo. Dočekali smo da se divimo centralnom visokom stubu od 200 metara i 80 kosih kablova dugih preko 1.000 km. Nema ga na svetu. I to što su Engleska i Francuska spojene podvodnim tunelom, ni što su Peloponez i ostatak Grčke spojeni mostom, ni što vozovi u svetu jure 700km/h, ni što ljudi imaju hotele pod vodom i posmatraju hobotnice dok ispijaju koktele, ni što muzeji u svetu prihoduju kolko čitava Srbija za godinu dana, ni što su u Švajcarskoj na pragu simulacije Velikog praska … ništa, ali ništa se ne može porediti sa ćuprijom na Savi. Kojom, eto, može da se prošeta, iako nije završena. A biće uskoro. Plus minus koja godina, ko da je bitno kad je večnost parametar. A kad bude imaće šest saobraćajnih traka, dve za šinski saobraćaj (neka, zatrebaće), dve za biciklistički … volovske su vizionarski izostavljene, Srbija je u 21. veku.

A umesto Stoje i Ostoje imamo Zorana i Nenada. A možda uzidaju i neku nesrećnicu da sisamo sisu kad već nemamo vesla. Ili nesrećnika. Da popušimo.

I uštedeće vam 30 minuta života, eto utehe. Straćili su vam tri decenije a vraćaju vam 30 minuta. I koju litru benzina pride. Što  si platio na mostu vrate ti na ćupriji.

A kad se završi, uskoro, plus minus koja godina, tek onda slede čudesa … od Pojata do Preljine, od Preljine do Beograda, pa prema Požegi, Crnoj Gori i BiH … Na rubovima će se razvijati industrija, ko zvezdane magline po rubovima galaksija …

A oko Pojata i Preljine – svet. Velik i nepojmljiv … Mi u crnoj rupi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s